Door Auke Lever via Vrienden Park Zegersloot.
Vanuit mijn enthousiasme over vogels in Zegersloot hierbij een berichtje over scholeksters op de Zegerplas. Scholeksters zijn opvallende vogels: ze zijn prachtig zwart-wit met een lange oranjerode snavel. Ze roepen vaak hard Te-Piet! Vandaar ook hun bijnaam: Bonte Piet. Het zijn steltlopers die met hun lange snavel in de grond prikken om voedsel te vinden. Kijk voor meer informatie over scholeksters eens op de website van Vogelbescherming: Scholekster | Vogelbescherming
Helaas gaat het met de scholeksters niet goed in Nederland, de laatste tientallen jaren zijn ze flink in aantal afgenomen. Daarom was 2023 door de Vogelbescherming uitgeroepen tot jaar van de scholekster, om extra aandacht voor de soort te vragen. Dus met enige vertraging een goede reden om jullie te wijzen op deze leuke vogels in Zegersloot!
Scholeksters verblijven in de winter langs de kust (Wadden, Delta) of trekken weg naar iets zuidelijkere landen. Ze broeden van april tot juni in Nederland in natuurgebieden, weilanden en tegenwoordig ook soms in steden op grinddaken.
Een deel van de scholeksters komt om te broeden van de kust naar het binnenland. In april verspreiden ze zich in paartjes over de broedgebieden. In februari en maart verzamelen ze zich daarvoor alvast in groepen op vaste locaties in het binnenland. Hiervoor gebruiken ze plekken aan het water waar ze veilig en rustig kunnen overnachten, zogenaamde slaapplaatsen. Dat zijn bijvoorbeeld eilandjes, plassen met laag water, oevers, steigers, kades, etc. Overdag gaan ze naar plekken waar ze voedsel kunnen vinden en ’s avonds verzamelen ze zich weer op die gezamenlijke slaapplaatsen.
Het interessante is dat de Zegerplas al jaren een vaste slaapplaats voor scholeksters is in de maanden februari en maart. Tot een paar jaar geleden stonden de scholeksters vrijwel altijd op de T-steiger aan de zuidkant (bij de dagcamping). Daar zien we de scholeksters nu nooit meer, vermoedelijk omdat het daar wat te druk is geworden. Gelukkig hebben de scholeksters nieuwe locaties kunnen vinden aan de Zegerplas. De laatste jaren gebruiken ze het kunstmatige duikeilandje en de schansen van de waterskibaan als slaapplaats. Wie had ooit gedacht dat die schansen zo goed voor vogels zouden kunnen zijn!
Afgelopen vrijdag 16 februari heb ik de scholeksters op de Zegerplas geteld. Dit waren er maar liefst 370! Dat is echt een flink aantal, ook vergeleken met andere slaapplaatsen. Dit keer stonden de meeste scholeksters op de schansen van de waterskibaan.
Een slaapplaats als die op de Zegerplas is belangrijk voor scholeksters, omdat ze zich daarvandaan zullen verspreiden om te gaan broeden. Het is een schakel tussen overwinteren en broeden. Ze hebben zulke locaties hard nodig en de Zegerplas heeft daarmee een belangrijke rol voor scholeksters in de regio. Des te leuker om te zien dat ze ieder jaar weer verschijnen op de Zegerplas.
Tot slot hebben de scholeksters Zegersloot ook ontdekt als broedlocatie. Omdat het voor scholeksters steeds moeilijker is geworden om geschikte locaties te vinden in het open land, zijn ze steeds meer op platte daken met grind gaan broeden. Dit is de afgelopen jaren op enkele daken in Zegersloot gebeurd.
Om de scholeksters de komende weken te zien hoef je niet veel moeite te doen. Ze staan rustig op het duikeilandje en op de schansen, of ze vliegen rond waarbij hun geroep langs de hele Zegerplas is te horen: Te-Piet!
Kijk, aan dit soort berichten heb je wat! Erg leuk en interessant om te lezen- ik ga zeker extra opletten tijdens het wandelen …..
Interessante bericht om te lezen. Bedankt voor het delen.